Sådan fungerer bækkenbunden

Placér bækkenbundens muskler

Sidder du ned, kan du mærke to hårde punkter, hvor bagdelen har kontakt med stolen; det er sædeknuderne. Trækker du roligt sædet ind under dig og runder nederst i ryggen, ruller du bagover på sædeknuderne. Du mærker at de forsvinder ind under dig. Du sidder nu omme på halebenet. Retter du ryggen op, kommer du op på toppen af sædeknuderne. Svajer du så nederst i ryggen, stritter halebenet bagud, og ruller frem over sædeknuderne, måske mærker du kønsbenet fortil mod stolen. Mellem de fire punkter; kønsbenet fortil, de to sædeknuder i midten til siderne og halebenet bagtil sidder dine bækkenbundsmuskler cirka 1-3 cm oppe i dig. Bækkenbunden udgør på den måde en platform nedadtil og består af bindevæv, muskler, nerver og blodkar.

 

Bækkenbunden er perforeret af tre rør: bagest endetarmen, så kommer et lille fladt stykke (mellemkødet), hvorefter skeden og urinrøret sidder helt tæt.

 

Prøv at knibe lidt omkring endetarmen, som skulle du holde på en prut. Knibet er ikke noget vildt og voldsomt. Det svarer til at lukke munden. Det er starten på et knib, det føles ikke af meget, bare et lille klem. Prøv igen og efter at have lukket af omkring endetarmen kan du tænke på, at knibet fortsætter frem mod kønsbenet – det er i den retning musklen trækker. Slap helt af efter knibet og registrer afslapningen.

 

Det består bækkenbundens muskler af

Bækkenbundsmusklerne består af hurtige og langsomme fibre. De hurtige er placeret hvor det skal gå stærkt fx om endetarmen, de langsomme sikre at bækkenbunden er udholdende. Musklerne er blot 1 cm tykke og danner bund i bækkenet og understøtter at blære, skede, livmoder og tarm holdes på plads.

 

Hvad gør et knib?

Ved spænding af musklerne under en knibeøvelse trækkes bækkenbundens bagerste del fremad og opefter. Herved sker der en sammensnøring omkring endetarmsåbningen samt et knæk på endetarm, skede og urinrør således, at man kan holde på hhv. afføring, luft og urin. Det er, som når en haveslange får et knæk og der derved ikke kommer mere vand ud.

 

Sådan føles knibet

Når man kniber, opleves det som om, man snører sammen om endetarmsåbningen. Det føles som at holde på en prut. Når man kniber, forsøger man at lukke omkring endetarmen, på den måde får man fat i bækkenbundsmusklerne. Musklerne er små og der er ikke - som ved knæ og albue – led, som skal flyttes. Du skal derfor ikke forvente den store bevægelse ved at sende en knibebesked til bækkenbunden., da bevægelsen er meget begrænset. Prøv at lave trutmund, det er lidt sådan en bevægelse, du laver!

Et godt knib

21 knibedage

der vil ændre dit underliv. Få gratis øvelser, tips mm her:

 

 

Tilmeld dig

Status på knib

Samlet har vi
1670375 knib
Vi skal nå 29.090.015

Hallo bækkenbund

Se dagens øvelse

Knib i flok

Se dagens fluff

Besøg vores e-shop

Props & Pearls arbejder socialøkonomisk.

Hjælp os hjælpe andre.

X

Tillykke

Du har nu lavet knib eller mere