Til dig, der oplever smerter i bækkenbunden

Mange kvinder oplever ind imellem forskellige gener fra skeden.

De fleste gener forsvinder af sig selv. Bliver symptomerne ved at være der, eller er det et tilbagevendende problem, er det vigtigt at blive undersøgt og udredt af en speciallæge i gynækologi.

 

Lichen Sclerosus

Har du kløe i området ved indgangen til skeden, kan det være svamp. Har du ofte kløe, er det vigtigt at du bliver undersøgt for, om det er svamp, før du bliver behandlet. Der findes mange hud- og slimhinde sygdomme i området, og de fleste giver kløe.

 

Lichen Sclerosus er en af de mange hud- slimhinde sygdomme, der findes i området. Der findes ikke noget dansk navn for sygdommen. Lichen sclerosus er en kronisk lidelse, og huden kan blive fortykket og hvidlig, de inderste kønslæber kan også ændre udseende.

 

Lichen sclerosus skal kontrolleres hos en hudlæge eller gynækolog, da sygdommen kan føre  til celleforandringer i området.

 

Vulvodyni

Oplever du smerter som svien og brændende fornemmelse ved indgangen til skeden, smerter ved samleje, smerter ved let berøring, kan det være tegn på Vulvodyni.

 

Vulvodyni betyder smerte i de ydre kønsorganer, ved indgangen til skeden.

Der findes forskellige hud-slimhinde sygdomme i området, som kan give de samme symptomer med svie og brændende smerte.

 

Årsagen til vulvodyni kendes endnu ikke.

 

Det er ikke så let at stille diagnosen vulvodyni, da det ofte er smerter ved og i forbindelse med samleje, der får kvinderne til at søge læge.

En almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor der bruges gynækologiske instrumenter, kan ikke afgøre, om du har vulvodni, da instrumenterne dækker det område, som er påvirket.

Hvis man har smerter ved indgangen til skeden(Vulvodyni) vil de fleste helt automatisk spænde op i bækkenbunden (musklerne) ved forsøg på samleje eller under samleje.

Du kan udvikle myoser i bækkenbundens muskler og det kan også forveksles med vaginisme.

 

Vaginisme

Vaginisme betyder ufrivillige kramper i skedens muskulatur.

Musklerne omkring skeden reagerer ved at spænde/trække sig sammen ved forsøg på indføring/indtrængen i skeden. Det kan være vanskeligt at gennemføre samleje eller bruge tamponer, og det er næsten umuligt at få gennemført en gynækologisk undersøgelse uden smerte.

 

 

(Artikel skrevet af Center for Vulvodyni: Sygeplejerske og sexolog Helene Braun og Gynækolog Knud Damsgaard)

 

 

Se også vores hjemmeside When Love Hurts om smerter relateret til sex.

When Love Hurts til kvinder med smerter relateret til sex.

21 knibedage

der vil ændre dit underliv. Få gratis øvelser, tips mm her:

 

 

Tilmeld dig

Status på knib

Samlet har vi
1670375 knib
Vi skal nå 29.090.015

Har du fået indfriet dine ønsker?

se dagens artikel

En helt almindelig dag i knibeskolen

se dagens fluff

X

Tillykke

Du har nu lavet knib eller mere